Nasveti za dobro počutje ::

Nasveti za dobro počutje

OLJNA TERAPIJA

12.02.2008
 
Poznate to terapijo? Mene je zelo zanimalo, kako deluje in sem se je lotila pred tremi tedni.Z oljno terapijo se dandanes zdravi že zelo veliko ljudi. Doslej niso zasledili nobenega stranskega učinka in nobene kontraindikacije. Takšno zdravljenje priporočajo tudi tistim, ki so prepričani, da so popolnoma zdravi, ker sproti odpravlja strupe iz telesa. To je izredno pomembno, kajti dandanes uživamo industrijsko osiromašeno, manjvredno, ekološko onesnaženo hrano in v velikih mestih, a tudi industrijskih krajih, dihamo nezdrav zrak, poln strupenih snovi.

Kako poteka oljna terapija
Kakor pravi dr. Karach, je pri zdravljenju z oljno terapijo bistveno to, da je preprosto. Pred zajtrkom, na tešče damo eno jedilno žlico tega olja v usta , vendar ga ne pogoltnemo, temveč ga v zaprtih ustih skozi zobe obračamo in žvrkljamo. Čeljusti in brado tako razgibavamo 20 minut, da dobimo veliko sline, kajti to, kar počnemo, je pravzaprav ustna prebava. Olje v naših ustih postane židko, nato bolj tekoče in rumeno ali belo, obenem pa včasih tudi predivasto. Barva izpljunka je odvisna od načina predelave olja (domače, rafinirano). Po predlaganem času olje izpljunemo. Potem si ustno votlino večkrat izperemo z vodo, zobe pa očistimo z zobno krtačko in zobno kremo. Očistimo tudi umivalnik, kajti v izpljunjeni tekočini je veliko bakterij in drugih povzročiteljev bolezni ter škodljivih snovi. Po zjutraj opravljeni oljni terapiji je v ustih in v vsej ustni votlini občutek popolne higiene in slina, ki se nam nateka v ustno votlino, je kot bistra voda. Tako ugodno in prijetno začnemo dan, na delo ali kamorkoli že lahko odidemo brez kompleksov, ki nastanejo zaradi neprijetnega zadaha iz ust.
Preden se po terapiji lotimo kave, predlagam, da najprej izpijemo še kozarec vode z žlico jabolčnega kisa, počasi, po požirkih.

Kako deluje oljna terapija in kaj vsebuje olje
Pri oljni terapiji gre za ustno prebavo. Ko v ustih obračamo olje, se nabere veliko sline, tako da se skozi ustno sluznico iz krvi izsesavajo strupi. Zato tega olja nikakor ne smemo pogoltniti, saj je postalo strupeno. Ko bi eno samo kapljico te tekočine pregledali skozi drobnogled, bi videli neznansko veliko mikroorganizmov. Nekateri so nepogrešljivi, ker sprožijo kemične spremembe za predelavo in prebavo hrane, drugi so patogeni in povzročajo bolezni.

Ko imamo med terapijo olje v ustih, se dogaja tole: ko smo lačni, se vse bakterije nabirajo v želodcu in čakajo na hrano, zoprn občutek v želodcu, kadar smo lačni, je zahteva bakterij po hrani. In ker jim hrane, namreč olja, ki ga ne pogoltnemo, ne spustimo v želodec, pridejo one v usta in tam sprožijo prebavo hrane – olja. Po dvajsetih minutah žvrkljanja olja v ustih, ko se nam je nabralo nič koliko kisline – bakterij – jih izpljunemo. Tako smo se jih znebili. Za nadaljnjo prebavo potrebne mikroorganizme pa naš osebni računalnik – možgani – takoj na novo programira (in telo proizvede), tako da obenem tudi osvežuje možgane.

Ta osvežitev se takoj pokaže: povrne se nam zdrav tek, spet dobro spimo in si lahko veliko zapomnimo. Naj še omenimo: zdrav tek pomeni, da bomo jedli toliko, kolikor zahteva naše telo, pa se bodo suhi zredili do optimalne teže in debeli počasi shujšali, dokler ne bodo dobili prave teže. Tistim, ki mislijo, da so predebeli, po vsakem obroku priporočamo kozarec vode z jabolčnim kisom.

Eden najvidnejših učinkov oljne terapije je utrditev majavih zob, vračati se jim začne belina, krvavenje se ustavi, olje pa obračamo dvajset minut v ustih zato, ker se skozi ščitnico vsakih 17 minut pretoči vsa človeška kri. Ščitnica in druge žleze v našem telesu namreč delujejo kot filtri. Celice, iz katerih sestoji ščitnica, privlačijo jod: njen z jodom bogati izloček v teh sedemnajstih minutah uniči patogene mikrobe, ki so prišli v kri zaradi kakšne kožne poškodbe, ranice ali pa skozi sluznico nosa in grla, ali z absorbirano hrano iz prebavnih organov. Močne virulentne klice pešajo z vsakim prehodom skozi ščitnico. Po vsakih nadaljnjih sedemnajstih minutah so bakterije vedno bolj šibke, dokler nazadnje ne izginejo. Toda to se zgodi edino tedaj, če ima ščitnica dovolj joda. Če ga nima, škodljivih mikroorganizmov, ki krožijo s krvjo, ne more uničiti, kakor je namenila mati narava.

Vse to pove, kaj zmore oljna terapija, kako dobro se počuti ščitnica, ko ji ni treba delovati z vso močjo, ker te bakterije, ki jih mora ščitnica uničevati počasi, ko kri kroži skoznjo, kratkomalo v ustih poberemo in izpljunimo. S tem ščitnico razbremenimo, saj ima še druge naloge, najpomembnejša od teh pa je obnavljanje energije za naše vsakdanje delo. Ščitnica in naša količina energije sta tesno povezani – torej je naša energija odvisna od pravilnega delovanja ščitnice. Zato se nam z oljno terapijo naglo vrača psihofizična moč, ščitnica deluje neobremenjeno, možgani delujejo sveže.

Po drugi strani se z oljno terapijo sproščajo zdravilne oljne sestavine v slino, ki jo kri neposredno vsrkava skozi sluznico. Kaj torej naša kri vsrkava iz sončničnega olja? Sončnično olje je pravi zaklad vitaminov in mineralov, najpomembnejši so: vitamini B, B1, B2 in E, minerali fosfor, kalij, magnezij, veliko nenasičenih kislin, karotinoidi, lecitin. S to preprosto oljno terapijo telesu samo nekoliko pomagamo. Vse nadaljnje zdravljenje opravi človeški organizem sam. Zdravi celice, tkiva in notranje organe hkrati. Preprečuje uničenje zdrave mikroflore in s tem tudi svoj razkroj. Človekovo ravnotežje ni več ogroženo, razne bolezni ne morejo več nastajati, živimo bolje in dlje.

Se nadaljuje…

Vir: Oljarna Kocbek

 • Share/Bookmark

26 odgovorov za “OLJNA TERAPIJA”

 1. komentar, št. 1, avtor: Rado

  Osebno sem to terapijo izvajal nekaj časa – zjutraj na tešče.

  Nedvomno se z njo očisti ustna votlina, pripomore se tudi k čistemu dahu.

  Drugih učinkov sam nisem zaznal, res pa je da tudi nisem bil bolan.

  Me zanima, če so bile kakšne klinične raziskave na to temo. Izjava dr. Karača mi ne zadostuje.

 2. komentar, št. 2, avtor: zdravje

  @ Rado,

  pozdravljen!
  Tudi sama nimam večjih zdravstvenih težav, pa me je kljub temu zanimal učinek te terapije.
  Lahko se pohvalim, da se mi je v času te terapije zacelila trdovratna ranica na dlesni.
  In res je tudi, da pripomore k čistemu dahu.
  Več informacij žal nisem zasledila, si pa lahko o tej terapiji prebereš tudi članek na naslovu:
  http://www.viva.si/clanek.asp?id=1874

  Lepo bodi!

 3. komentar, št. 3, avtor: kamper

  Zanimiva in dokaj logična razlaga,ki me je spodbudila,da to terapijo poizkusim :smile: zanima me če jo lahko delamo tudi z oljčnim oljem?

 4. komentar, št. 4, avtor: vlatka

  zdravje,

  to sem pa svoje čase počela. Šele sedaj mi je jasno, da takrat zaradi tega nisem jedla več kot enega obroka na dan, delala sem pa po 10 do 14 ur :)

 5. komentar, št. 5, avtor: vlatka

  zdravje,

  se pa spomnim, da sem kupovala posebno olje za to. In ni bilo potrebno dvajset minut ampak….buuu, se ne spomnim koliko…, morda mi še pride v spomin ;)

 6. komentar, št. 6, avtor: Levinja

  Malo izven konteksta..ampak vseeno :Kaj piti zjutraj za boljšo prebavo?S čim najlažje razstrupiti telo?

  Zdravje na pomoč :)

 7. komentar, št. 7, avtor: Rado

  Povečaj vnos balastnih snovi.
  Več ovsenih kosmičev (ćimbolj navadnih in namočeni prejšnji večer)

  Priporočam zjutraj žlico nemastne skute, 10 dag ovsenih kosmičev, malo sadnega jogurta za boljši okus, zaliti z mlekom.
  Po želji si lahko dodaš tudi mlete mandeljne, ali kašne druge oreščke.

  Pa čaj večkrat na dan (vse vrste; od pravega, šipka, planinskega . . . )

 8. komentar, št. 8, avtor: mojcej

  20 minut se mi zdi malo predolgo…
  in ne vem, ali površno berem, ampak nikjer nisem zasledila, katero olje se priporoča.

 9. komentar, št. 9, avtor: Rado

  Čisto
  sončnično olje boljše kvalitete je najprimernejše.

 10. komentar, št. 10, avtor: zdravje

  @ kamper,

  Ko sem tole Oljno terapijo zasledila, sem si rekla, da jo velja preizkusit. Saj lahko le izboljša zdravstveno stanje, preventiva je pa itak vedno dobrodošla.
  Oljno terapijo izvajamo s hladno stiskanim sončničnem oljem. Bom danes napisala še nadaljevanje te terapije, velja? ;-)

 11. komentar, št. 11, avtor: zdravje

  Vlatka,

  ja, dobro se spomniš. Sama sem tudi nabavila priporočeno hladno stiskano sončnično olje Oljarne Kocbek. Ker ga tod naokrog ni bilo moč nabavit, sem jih poklicala in naročila. Je “hitra pošta” v dveh dneh potrkala na vrata.
  Se pa terapija izvaja 20 minut.

 12. komentar, št. 12, avtor: zdravje

  @ Levinja,

  Kaj ko bi poizkusila razstrupljanje s sončničnim oljem? Veš, jaz se z veseljem lotim takšnih terapij, saj sem mnenja, da lahko le koristi.
  Viš, viš, glede prebave ti je že moj obisk odgovoril, hvala ti Rado :-)
  Mogoče še tale nasvet: namoči zvečer suhe slive in jih zjutraj pojej na tešče. Meni pomagajo, če me kdaj “zabaše” pa še vodo, v kateri so se slive namakale popijem. Meni recimo pomaga tudi, če pojem jabolko na tešče. Ti kar preizkusi več nasvetov, boš vidla, nekaj bo že prijelo, saj veš, da smo si različni.

 13. komentar, št. 13, avtor: zdravje

  @ mojcej,

  Sem pri Vlatki napisala katero olje in Rado mi je tudi priskočil na pomoč ;-)
  Danes napišem še nadaljevanje, odločitev je pa prepuščena vsakemu posamezniku.

 14. komentar, št. 14, avtor: zdravje

  @ Rado,

  Oljne terapije ne izvajaš več?
  Jaz z veseljem vztrajam pri stvareh, ki mi koristijo in dobro denejo. In vedno pravim: če ne probaš, ne veš! Meni največ pomenijo moje “osebne raziskave” in počutje. Verjamem, da tebi tudi, ane? Lepo bodi!

 15. komentar, št. 15, avtor: Muki

  Ravno ta teden sem nekje prebral o tem žvrkljanju sončničnega olja in rekel, da bom poskusil za foro, vendar se do danes še nisem spravil k temu. Zdaj si me dokončno, prepričala, da je vredno poskusiti.

 16. komentar, št. 16, avtor: Dajana

  Zdravje, hvala ti za to. Danes sem začela. ;) Koliko časa naj to počnem? Pa ja ne do smrti? haha se hecam. Zanima me, kaj svetuješ za izboljšanje energije in splošnega počutja. Imam premalo energije, utrujena sem in brezvoljna…

  Pa še nekaj: ne vem, če si že pisala o postu (samo pijača, brez hrane). To sem počela pred 10 leti (deset dni), pa si zdaj nekako ne upam spet začeti.

  Lep pozdrav vsem! :)

 17. komentar, št. 17, avtor: bamboo

  hum taksno konzumiranje pa meni nekako nebi slo…mam rajsi zeleni caj

 18. komentar, št. 18, avtor: zdravje

  @ Muki,

  se strinjam s teboj: vedno je vredno poizkusit tudi kaj “neznanega”, saj nimaš kaj zgubiti ;-)
  Smo – so zanimivi ljudje ane , če ni nekaj strašno reklamirano in podprto z znanstvenimi raziskavami, potlej težko verjamemo, da bo delovalo ;-)
  So pa že včasih imeli ogromno znanja o razno raznih terapijah in te so meni najbolj blizu.

 19. komentar, št. 19, avtor: zdravje

  @ Dajana,

  Pri navedeni terapiji ni omejitve in to lahko počneš lahko tako dolgo, kakor je tebi ljubo in boš sama najbolje vedela, koliko časa boš vztrajala. A ni to fino, vse je dano nam na razpolago!
  Tale oljna terapija se meni zdi res nekaj enkratnega, bom danes še nekaj o njej napisala in mislim, da se boš najdla v tem.
  Saj veš, vedno je vse, vsaka odločitev prepuščena nam samim: vzameš ali pa ne!
  Glede posta pa: sama ga nisem nikdar delala, ker me enostavno “ni potegnilo”, ali drugače: nič me “ni poklicalo” k temu. Sem bila kakšen dan na čajih, če sem tako začutila, več od tega pa ne. Tudi pisala nisem o tem, ker pač nimam izkušenj. Je pa ogromno napisanega o tem, tako, da ni težko najti pisnega gradiva. Poslušaj svoje telo, pa boš sama najbolje vedela, kaj in kako, ali se lotit posta ali ne. In gotovo tudi veš, da prav nobena stvar v življenju ni “naključna”. Vse se nam “pripelje” pred nos v pravem trenutku, le ustavit se je treba in to videt.
  Lep dan!

 20. komentar, št. 20, avtor: zdravje

  @ bamboo,

  no, no, kako pa že v naprej veš, da ne bo šlo?! Saj eno žlico olja po ustih žvrkljati pa ni nobena huda zadeva?
  Preberi si danes še nadaljevanje, mogoče se pa “vidiš” v tem ;-)

 21. komentar, št. 21, avtor: tanny

  če se pa po tej terapiji dobro spi, jo bom morala sprobati..

 22. komentar, št. 22, avtor: GRiSON

  Samo še malo, pa bom imel terapijo kar doma, pred hišo :D .

 23. komentar, št. 23, avtor: zdravje

  @ tanny,

  Kaj je sestričin petelin še pri življenju?! :-) ;-)

 24. komentar, št. 24, avtor: zdravje

  @ Grison,

  Tebi pa iznajdljivosti in praktičnosti res ne manjka :-)

 25. komentar, št. 25, avtor: tanny

  ja je, žal…. ga probam preslišat, pa ne gre ….

 26. komentar, št. 26, avtor: emil sekne

  Največja prednost te terapije je, da jo dela žena in je potem vsaj 20 min tiho.

Komentiraj

Ime

e-poštni naslov (ne bo prikazan)

Spletna stran

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog Nasveti za dobro počutje | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |