Nasveti za dobro počutje ::

Nasveti za dobro počutje

KITAJSKI ČESEN

25.02.2008

Prejšnji teden mi je zmanjkalo česna. In to sredi tedna! Saj ne, da bi bila to kakšna posebna katastrof, ampak moje načelo je, da česen, čebulo, korenje in drugo zelenjavo vedno kupim na tržnici. Le-ta pa “deluje” le ob sobotah. Kaj zdaj? Ja, nič, sem si rekla, bom pač naredila izjemo in česen kupila v trgovini. No in sem šla ponj v najbližjo trgovino – k najboljšemu sosedu. In evo ti ga na: v prodajni polici samo kitajski česen! Tega pa nisem hotela kupit. Ne znam si sicer razložit zakaj, ampak enostavno mi ni bilo, da bi ga kupila. Saj poznate tisti občutek, ko ti za nekaj ni. No, tako sem vprašala prodajalko, če imajo še kakšen drug česen na zalogi. Ajoj, me je pogledala, kot da sprašujem, če imajo slučajno česen z lune :-)

Prav, pa nič sem si rekla, ter ostala brez česna. Mi tudi na kraj pameti ne pride, da bi oblezla vse trgovine v mestu in iskala česen.

česen

No in čez nekaj dni je v moj e-nabiralnik prispela pošta z naslednjo vsebino:

Citiram:
“Česen je izredno zdrav, saj v primerno zaužitih količinah utrjuje imunski sistem in deluje kot antibiotik, še in še bi lahko naštevali njegove zdravilne lastnosti.

Na Kitajskem, v bližini rudnikov (ne vem katere rude) je bilo veliko stranskega produkta- svinca, ki so ga odlagali na bližnje njive. Potem so ugotovili, da so polja in njive tako zastrupljeni, da niso primerni za pridelovanje poljščin. Zato so te predele podarili bližnjim kmetom. Ti pa na teh njivah pridelujejo česen, ki zelo lepo uspeva.

Naš najboljši sosed prodaja česen, po presenetljivo nižjih cenah, kot so bile običajno za to zdravo kulturo. Če pogledamo etiketo, vidimo, da je česen lep in cenejši, s Kitajske.

Toliko o »zdravem načinu prehranjevanja«, ki ga Merkator tako propagira.

Naj povem, da so informacije sicer nepreverjene, o tem me je seznanila oseba, ki je menda v Kmečkem glasu našla o tem preverjeno in verodostojno branje.” Konec citata ;-)

Na, sem si rekla, res posrečeno, nekaj bo že na tem. Kaj naj si mislim ob takem obvestilu?! Pravijo, da kjer je dim, je tudi ogenj. Je možno, da nam naši trgovci ponujajo tako zelo nezdravo robo? Kaj menite?

 • Share/Bookmark

57 odgovorov za “KITAJSKI ČESEN”

 1. komentar, št. 1, avtor: mica

  ehja, Zdravje, jaz ponavadi kupim prav ta česen.
  Ne vem sicer, koliko je v njem svinca, predivdevam pa, da je Kitajska tako velika, da pa le ni kar cela prepredena s svinčenimi njivami.
  Ljudje pa govorijo marsikaj….

 2. komentar, št. 2, avtor: bamboo

  mislim, da je tisto, kar sami doma pridelamo se najbolj zdravo

  ps: tudi za tuno so pravili, da bi naj imela svince v sebi

 3. komentar, št. 3, avtor: tanny

  To pa je naklučje. Trgovci ne bodo nikoli priznali, da morda prihaja kaj iz neoporečnega okolja. Sam bog ve kaj vse smo že dali v usta in kaj vse še bomo. Dobro, da spet prihaja čas, ko bomo lahko na vrtu nabirali svoje pridelke. No, ja prej bo treba kaj posaditi, ampak saj bo.

 4. komentar, št. 4, avtor: zdravje

  @ Mica,

  Naša hrana je vse bolj bolna in tako tudi našega zdravja ne more več podpirati. Sanja se nam ne, kaj vse kupimo v trgovinah. Ne bi nam smelo biti vseeno, kaj pojemo in popijemo, kje in na kakšen način je bila pridelana hrana itd…..
  Verjemi, takele stvari niso na dolgi rok!

 5. komentar, št. 5, avtor: zdravje

  @ bamboo,

  Ja, potem vsaj veš, kaj poješ.
  Moje mnenje je, da veliko podatkov ostane prikritih, lobiji so močni, denar je pa itak sveta vladar….. začaran krog in naivni ter neosveščeni kupci in karavana gre veselo dalje…

 6. komentar, št. 6, avtor: zdravje

  @ tanny,

  Ah, trgovci in novci, to je pa poglavje zase.
  Ja, se splača malo porekreirat na vrtičku in uživat sadove svojega dela, ane? ;-)

 7. komentar, št. 7, avtor: kamper

  Baje je kitajski česen zelo dober za preganjanje vampirjev :lol:

 8. komentar, št. 8, avtor: drmagnum

  Je že lepo, da vemo, kje jim česen najbolj uspeva. Vendar če diši lepo, potem je pravi. Sam ga potrebujem zaradi vonja. Svinec je pa okoli nas. Samo ne vemo zanj.

 9. komentar, št. 9, avtor: Muki

  Tudi jaz imam odpor do kitajskega česna. Pravzaprav me moti še marsikaj s kitajske. Nadzor hrane in raznih izdelkov nasploh je tam porazen. Pred kratkim je tako izbruhnila afera z otroškimi igračami s kitajske, ki so vsebovale strupena barvila. Nadzor in regulative s področja GSO pa so jim španska vas. In ta lep debel in popolnoma zdrav česen močno smrdi po pretirani uporabi strupov, če že ne po genetskem inžiniringu.
  Moram pa povedati, da sem lani na ljubljanski tržnici iskal slovenski česen in našel le obilje italijanskega, francoskega in kitajskega. Slovenskega je imel le en primorec in to kilavega in puhlega za astronomsko ceno. Ne razumem.

 10. komentar, št. 10, avtor: zdravje

  @ kamper,

  aja? O, če je pa tako, ga bom šla pa kupit ;-)
  Nekaj vampirjev, ki mi pijejo kri, moram nujno pregnat :-)

 11. komentar, št. 11, avtor: zdravje

  @ drmagnum,

  Tole s svincem je še presneto res. :-(
  Veš se pa čudim, kaj je narobe s kupci. Prav vseeno jim je, kaj zbašejo v vozičke in vase, samo, da je poceni. Menim, da če bi potrošniki ubrali zdravo pot in zahtevali zdravo, kakovostno hrano, bi bilo marsikaj drugače. Dokler bo pa tako, kot je, ….si bodo trgovci veselo meli roke. Kaj pa pridelovanje bolj zdrave hrane za seboj potegne, nam je pa itak vsem jasno. Zagotovo je na naši ljubi slovenski zemljici dovolj prostora za pridelavo zdrave zelenjave in sadja.

 12. komentar, št. 12, avtor: zdravje

  @ Muki,

  o mi je že odleglo, sva že dve črni ovci ;-)
  In presneto drži vse tole, kar si zapisal.
  Ja, kupit slovenski česen je že prava tombola, da o ceni niti ne govorimo. Pa je to potrebno? Se res ne da in ne splača saditi tega zdravega naravnega antibiotika? Mora res ves denar ravno it v “hleve” in v živali? Zakaj je tako malo ekoloških tržnic? Kako….. vprašanj, kolikor češ…. pa kot sem že zapisala, dokler bo potrošnikom vseeno…. :-(

 13. komentar, št. 13, avtor: zdravje

  @ Muki,

  ker sem ravno omenila subvencioniranje države za”hleve” in živali, pa si velja prebrati tudi tole:
  Meso je desetkrat bolj onesnaženo živilo od najbolj onesnažene zelenjave. Koncentracija strupov (ostankov pesticidov iz krme) je v mesu desetkrat večja, kot v hrani, ki jo je žival uživala. Koncentracije najbolj rakotvornih snovi, kot so dioksini, pa so v določenih meritvah dosegale tudi 16-krat večje vrednosti. Ne glede na način pridelave, meso vedno zakisa telo, zato ga večina uspešnih terapij proti raku, močno odsvetuje. ( Vir: Novice “Skupaj za zdravje človeka in narave” januar 2008)

 14. komentar, št. 14, avtor: GRiSON

  Česen je od nekdaj čarovniški, Grki in Rimljani so ga darovali za odpuščanje in blagoslov bogovom, Španski bikoborci so česen spletali v ogrlico za svojo varnost pred bikom, ali pa enostavno za odganjanje vampirjev v Romuniji. Ha, ha, ha, med drugim je Delo 22. 03. 2006 napisal: Krožnik za pizzo poln težkih kovin. Zdravstveni inšpektor je odkril v Mercatorju neustrezno pošiljko krožnikov za pizzo. V izdelku so ugotovili preseženo količino svinca in kadmija. Poreklo krožnikov je Kitajska. Pa še nekaj, Rimljani so imeli sistem pitne vode speljane po svinčenih ceveh. Mi pa smo dolga leta jedli svinec v domači zelenjavi, iz vrtov, ki so se nahajali blizu ceste (takrat še ni bilo neosvinčenega bencina).
  Česen Kitajci uporabljajo že več kot 5000 let v medicinske namene in je nepogrešljiv v Kitajski prehrani. Poleg alicina vsebuje še olji trisulfida in disulfida. Epidemiološke študije so zaznale odlične rezultate proti povišanemu holesterolu in krvnemu tlaku za 5 do 10%. Zmanjšuje pa tudi rakava obolenja debelega čreva. In ima lastnosti antibiotikov. Ravno zato, ker je na Kitajskem česen najbolj pomembna zelenjava, težko verjamem, da bi bil, v njihovem česnu prisoten svinec. Iz česna izdelujejo celo priljubljeni sladoled.
  Malo sem pogledal po internetu, vendar o zgornji informaciji nisem ničesar zasledil.

 15. komentar, št. 15, avtor: zdravje

  @ Grison,

  hvala, res si se pa potrudil z odgovorom. No tile vampirji so mi spet dali misliti :-)
  So pa nasmukani tile Kitajci, ane? Še krožnike “obogatijo” s svincem :-(
  Ko bomo šli tja na dopust, jih bo treba imeti pod kontrolo, da nam kaj ne podtaknejo.
  Si že jedel sladoled, s česnom?

 16. komentar, št. 16, avtor: GRiSON

  Hi, sem pa našel dokument svetovne banke (World Bank) o ekološkem gospodarskem načrtu (Environmetal Management Plan) SDEP II z datumom februar 2006, v katerem so jasno določene dovoljene količine svinca v hrani za Kitajske province (uzakonitena je gornja vrednost svinca 100 mg/kg), če izvožena hrana to presega je pošiljka praviloma zavrnjena.

 17. komentar, št. 17, avtor: M&M

  hehe, tule je ena fotkica za Grisonovo razlago česna http://mardigraszone.com/store/images/garlic-beads.jpg

  a se šališ, ko sprašuješ za sladoled s česnom???!!!

 18. komentar, št. 18, avtor: GRiSON

  M&M, hahaha, moderna verzija ogrlice, mogoče dobim še kakšno idejo :D , ali pa bom šel med vampirje.

 19. komentar, št. 19, avtor: GRiSON

  Zdravje, imam rad česen, tudi sladoled s česnon sem že poskusil, vendar mi ni bil preveč všeč.

 20. komentar, št. 20, avtor: vlatka

  zdravje,

  na sliki je domači česen. Kitajski je čisto bel ;) ,

  ja, sem poslušala enega slovenca, ki živi na Kitajskem, in je govoril prav o tem, zato sem si takoj nabavila pet kil domačega, čeprav je dražji. No, potem sem kupila tudi kitajskega. se mi pa zdi, da bom kupobvala kar domačega – iz Brkinov ;)

 21. komentar, št. 21, avtor: vlatka

  mica,

  največ česna pridelajo prav tam :(

 22. komentar, št. 22, avtor: zdravje

  @ Grison,

  ….” je pošiljka praviloma zavrnjena”, piše. In kaj če ni, potem ga pa kupimo mi, ane?
  Eh, eh, še vedno nisem prepričana in ga zagotovo ne bom kupila ;-)
  Ja, česen je zakon, ni kaj! He, he, sem ga šla danes v Izolo kupit, domačega, se ve :-)
  Pa še domač radič, mnnnn, smo ga ravnokar eno skledo zmazali. .

 23. komentar, št. 23, avtor: zdravje

  @ M&M,

  luštna ogrlica! Z njo bi si upala iti opolnoči okrog hiše :-)
  Ja, prav nič se ne šalim glede sladoleda s česnom :-)

 24. komentar, št. 24, avtor: zdravje

  @ Vlatka,

  ja, kitajski je tako bel, da te kar oči zabolijo ;-)
  Aja, pa v tisti beli mrežici je namontiran, res enkratno. A veš, da ga ni čez domače stvari, vsaj veš, kaj ješ, mar ne? Je že res, da je treba odšteti nekaj več, samo kvaliteta se pač plača. Menim, da je bolje malo manj, pa tisto dobro!

 25. komentar, št. 25, avtor: GRiSON

  Vlatka, Kitajci imajo zelo veliko vrst česa od rdečega do belega, pa še vmes bi se našla kakšna sorta. Res veliko, nihče na svetu nima takšne ogromne ponudbe česna kot oni, tradicija in kvaliteta je na njihovi strani.

 26. komentar, št. 26, avtor: GRiSON

  Zdravje, Muki pravi meso je veliko bolj kritično, kot zelenjava. Še posebno, če ti kitajci na krožnik servirajo kakšno pečeno podgano. Tisti česen iz Izole pa naši kmetje škropijo kot nori, z vsemi možnimi strupi, ki se dobijo v naši Agrariji :evil: . Ha, ha, ha, če te bo pričelo šravfati po želodcu, ti takoj priskočim na pomoč :D .

  Upam, da je radič popravil okus, samo ne pretiravja z domačim česnom, pa še kakšen regrat in kuhan krompir pristavi v skledo :-) .

 27. komentar, št. 27, avtor: zdravje

  @ Grison,

  …Meso je desetkrat bolj onesnaženo živilo od najbolj onesnažene zelenjave. Koncentracija strupov (ostankov pesticidov iz krme) je v mesu desetkrat večja,……
  Tole ni iz trte zvito, to nam je večini presneto jasno.
  Ampak, da tamle pri vas ni enega poštenega česna, to mi pa ne gre v glavo!
  Me že šraufa Grison, kaj mi je storiti?? ;-)
  Ja, radič je bil prekrasen, zdej bo pa počasi treba it v akcijo in nabrat en lavor regrata.

 28. komentar, št. 28, avtor: tanny

  pri nas na vrtu se je počasi začelo dogajati in sigurno bo prostor pod soncem obila gredica česna… domače :) ;)

 29. komentar, št. 29, avtor: zdravje

  tanny,

  res je dobro, če je pri hiši vrt. In kako je dobro vse, kar na njem zraste, ane?! ;-)

 30. komentar, št. 30, avtor: tanny

  ja ampak naš vrt ni velik, ogromen je. Če preštejem korake je 15×6 korakov…. tako da je pridelanega tudi veliko. pa še neka topla greda je tam, kjer smo imeli notri motovilec… ajaja veš potem koliko je dela :)

 31. komentar, št. 31, avtor: GRiSON

  Zdravje, pa si prepričana, da te šraufa po česnu?? ;-) , lahko bi bilo kaj narobe s ceno česna.

 32. komentar, št. 32, avtor: GRiSON

  Vlatka, letos posadimo vsaj dve vrsti domačega česna ;) , iz Kitajskega semena, ha, ha.

 33. komentar, št. 33, avtor: dare

  Česen je zakon!

 34. komentar, št. 34, avtor: zdravje

  @ tanny,

  no, a ste motovilec že “pospravili” ;-)
  Saj je fino, če je dosti vrta, malo rekreacije tudi ne škodi, ko pa pobirate pridelke je pa zadovoljstvo, ane?

 35. komentar, št. 35, avtor: zdravje

  @ Grison,

  no, me je že popustilo :-) :-)

 36. komentar, št. 36, avtor: zdravje

  @ dare,

  se močno strinjam s teboj ;-)

 37. komentar, št. 37, avtor: GRiSON

  Zdravje, že, že, pa vseeno je nekoliko predrag.

 38. komentar, št. 38, avtor: mica

  Ker ne uporabljam vegete in podobnih kemikalij, je česen nujen pri moji kuhi: recimo kakšne bučkine juhe si ne morem niti predstavljati brez :-)
  ali mpa solate, regrata….mmmmmmmmmmm

 39. komentar, št. 39, avtor: zdravje

  Grison,

  seveda je predrag, kaj pa moremo?! ;-)
  Posaditi ga bo treba, to bo najbolje.

 40. komentar, št. 40, avtor: zdravje

  @ mica,

  ja, česen mora bit! Tudi jaz si ne predstavljam kuhe brez česna.
  Solata pa sploh ni solata, če ni česen gor ;-)

 41. komentar, št. 41, avtor: GRiSON

  Mica, preveč česna lahko tudi škodi, če ti pade pritisk, se ti lahko vrti v glavi. Še dobro, da nekateri poskrbijo da ti pritisk tudi zraste.

 42. komentar, št. 42, avtor: mici

  Matr sem zdele jezna, v mojem hladilniku je kitajski česen, ne morem verjet, a mi lahko prosim pove kdo, kje se nahaja članek o tem “zdravem” česnu.HVALA!

 43. komentar, št. 43, avtor: zdravje

  @ mici,

  Te je jeza že minila? ;-)
  Ne jezi se no, boš kupila nov česen, pa bo.

 44. komentar, št. 44, avtor: GRiSON

  Mici, ni tako hudo kot zgleda, pred uporabo za rumeno spraži, potem ima veliko večji učinek, in aromo.

 45. komentar, št. 45, avtor: vlatka

  zdravje,

  zagotovo ga naslednjič spet nabavim brkinskega. :)

 46. komentar, št. 46, avtor: zdravje

  @ Vlatka,

  ti že veš, kje dobiti takega ta domačega ;-)

 47. komentar, št. 47, avtor: levinja

  Jst še kar kitajskega meljem.. :(
  Do tržnice je daleč,na dom ne pridejo,pa smo tam :)

 48. komentar, št. 48, avtor: zdravje

  @ Levinja,

  :-) k nam ga tudi ne pripeljejo na dom.
  Vsak zase najbolj ve, kako in kaj, ane? ;-)

 49. komentar, št. 49, avtor: čivka

  Saj veš, jaz pa česen… pa sploh ni važno, Kitjski, Korejski, Češki… :?

 50. komentar, št. 50, avtor: zdravje

  @ Čivka,

  ti pa res ne “kompliciraš”, ane? :-)

 51. komentar, št. 51, avtor: strojnik

  Tudi o doma pridelani hrani sem včasih zelo skeptičen. Me zelo zanima, kako zelo zdrava je hrana, pridelana na vrtičkih ob avtocesti in špricana na pamet… :?

 52. komentar, št. 52, avtor: zdravje

  @ strojnik,

  ah, kaj naj rečem… vrtički ob prometnih cestah so meni itak čisto nesmiselni. Veš kaj je najbolj žalostno? Da je večini čisto vseeno, kakšno hrano kupi in je, da je ekološko pridelana hrana draga in si je večina ne more privoščit, da……veliko bi se dalo napisat na to temo….itak vsak sam najbolje ve, kko in kaj ;-)

 53. komentar, št. 53, avtor: milan

  Menim, da je kitajski česen čisto v redu, saj
  nasprotnih dokazov ni. Česen je pač česen.

 54. komentar, št. 54, avtor: zdravje

  @Attila Balint
  Če je res kvaliteten, potem zagotovo ne bo problemov pri prodaji…… ;-)

 55. komentar, št. 55, avtor: zdravje

  @Milan
  No, kot sem že napisala: vsak zase najbolje ve, kako in kaj. Meni osebno ni vseeno, kakšen česen uporabljam oz. kupim.

 56. komentar, št. 56, avtor: milan

  osebno sicer česna ne jem, sem pa slišala, da je zelo zdravilen, vendar tudi neprijeten duh
  @martina

 57. komentar, št. 57, avtor: milan

  sadim ga na vrtu in rada uporabljam kot dobro začmbo.Neprijeten zadah izničim z peteršiljem,ki mi tudi raste na vrtu.

  @tina

Komentiraj

Ime

e-poštni naslov (ne bo prikazan)

Spletna stran

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog Nasveti za dobro počutje | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |